MAKALELER / ÇOCUKLARA SÜNNETİN ANLATILMASI

 

 

ÇOCUKLARA SÜNNETİN ANLATILMASI

 

Sünnetin çocuk tarafından ruhsal bir travmaya neden olmadan gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Çocuğa sünneti anlatırkan gerçekçi olunmalıdır. Gerçekçilikten uzak söylemler çocuğun bu operasyon ile ilgili yaşadığı kaygıyı artırır. Bunun yerine çocuğun düzeyine uygun bir dil kullanarak gerçekleri anlatmak daha uygun olur. Durumun sağlık acısından gerekliliğini, operasyonu ve operasyon sonrası yaşanacakları abartmadan veya hafife almadan anlatmak, çocuğun ruhsal olarak hazırlanmasını kolaylaştırır.

 

Çocuğun sünnet öncesi muayenesinin yapılması hem onu sünnete hazırlayacaktır hem de doktoru ile vakit geçireceği için güvenini artıracaktır.

 

Bazen aileler özellikle fallik dönemdeki (2-6 yaş arası) çocukları için, narkoz verseniz olmaz mı hocam, söylemeyiz sünnet olacağını olur biter diyerek ısrarlarını genel anesteziden yana kullanmaktadırlar. Ancak çocuğa sünnet anlatılmadan pipisine ne olacağı ile ilgili kabaca bir fikir vermeden genel anestezi altında sünnet yapmak, sonrasında çok daha ciddi problemlere yol açmasının yanı sıra anne-babaya olan güven duygusunda da ciddi zedelenmeler olacaktır.

 

Genel anestezi ancak şu iki durumda uygundur; biri fallik dönemde olup da sık sık postit (sünnet derisi iltihabı) geçirip yaşam kalitesi oldukça bozulan çocukta, pipisine sadece bakım yapılacağı tekrar iltihap kapmaması için pansuman yapılacağı gibi küçük pembe yalanlarla anlatarak; diğeri ise 7-8 yaşlarında olup sünnet işleminde pipinin ucundaki derinin alınacağını bilen anca sadece canının yanmasından korktuğu için uyutulmak isteyen çocukta uygulanmasıdır. Bu iki durum dışında mümkünse bölgesel uyuşturma öncelikli olarak tercih edilmelidir.

 

Çocuklara sünnet anlatılması hakkında sorularınız için lütfen bizimle İLETİŞİME geçiniz.

 

OP. DR. ARZU ÖZYER BEKTAŞ

Kocaeli Çocuk Cerrahı / Kocaeli Sünnet

 

 

 

Loading...