MAKALELER / GÖBEK BAĞI

 

 

GÖBEK BAĞI (UMBLİKAL KORDON)

 

Umblikal kordonu (göbek bağı) anne karnında rahim duvarından bebeğin göbeğinden içeri giren ve anne karnındayken bebek ile anne arasındaki ilişkinin sağlandığı bir yoldur. Göbek bağının içinden bebeği besleyen damarlar geçer ve bebek gerekli tüm besinleri buradan alır.

Doğum sırasında bu bağ kesilir. Kalan göbek bağı uzantısı  1 ila 3 hafta içinde düşer ve göbek olağan görünüm halini alır.


GÖBEK GRANÜLOMU
Yenidoğanlarda göbek bağı düştükten sonra göbekte nemli bir doku (göbeğin içinde kırmızı, pütürlü karnıbahar gibi) şeklinde gözüken göbek bağı kalıntısıdır. 1 – 10 mm boyutundadır.
Kırmızı sarımtırak bir akıntı şeklinde çamaşırını kirletir. İlk dönemde normal olan bu görünüm, eğer azalmadan devam ederse mutlaka bir çocuk cerrahisi uzmanı görmelidir.
Tedavi olarak öncelikle hastaya gümüş nitrat uygulanmalıdır. Bazen birkaç kez uygulamak gerekebilir. Eğer şikayetler devam ediyorsa uygun ortamlarda dip kısımdan bağlanması ya da eksize edilmesi (çıkartılması) gerekebilir. Zamanında müdahale edilmezse lokal ya da sistemi enfeksiyonlar gelişebilir.

 

GÖBEK POLİP
Yine göbek bağı kalıntısıdır. Göbekten dışarı doğru uzanan parlak ve kırmızı doku parçasıdır. Akıntı ve kanama olmaz, granülom gibi kendiliğinden kaybolmaz. Bu nedenle ya uygun ortamlarda bağlanmalı ya da ekzise edilmelidir (çıkarılmalıdır). Gümüş nitrat uygulaması ise poliplerde yararlı değildir.

 

Göbek bağı ile alakalı sorularınız olması halinde lütfen bizimle İLETİŞİME geçiniz.

 

OP. DR. ARZU ÖZYER BEKTAŞ

 

 

 

 

 

 

 

Loading...