MAKALELER / YENİDOĞAN SÜNNETİ BAKIMI

 

YENİDOĞAN SÜNNETİ BAKIMI NASIL OLUR?

 

1. Beslenme:

Lokal anestezi ile sünnet olan yenidoğan hastalarımız operasyondan hemen sonra beslenebilirler ve sorun yoksa taburcu olabilirler.

 

 

2. Ağrı kesici ilaçların kullanımı:

Çocuğunuzun yaşına ve kilosuna göre yazılmış şurup ya da fitil formundaki ilaçlar  kullanılmalıdır. İlk doz sünnetten 4 saat sonra kullanılabilir. Dozlar doktorunuzun önerisi ile 4-8 saat sonra aralıklarla devam edilmelidir. Bebeklerde özellikle ağrı kesici fitil kullanımı daha etkilidir. Bu nedenle kilosuna uyumlu olarak size tariflenen fitil yine size anlatıldığı şekilde kullanılmalıdır. Fitillerin buzdolabı kapağında saklanmasını ve diklemesine kesilerek yarısının kullanılmasını tavsiye ediyorum. Bunun dışında rutin olarak antibiyotik kullanılmaz. Bebeğin bezli olması bir avantajdır ve normal şekilde bezlenmeye devam edilir. Bu dönemde bir beden büyük bez kullanılabilir. Beze yapışmaması için karton kahve bardakların kesip kısaltarak pipisinin üstüne koyabilirsiniz.

 

 

3. Pansuman ve banyo:

Sünnetten sonra çocuğunuzun pipisinin çevresinde gazlı bez ile bir pansuman yapılacaktır. Bu gazlı bez hem kanama ve ödem kontrolü hem de sünnet uygulanan kısma steril bir alan sağlayacaktır. Bu nedenle bu gazlı bezin 48 saat boyunca sabit kalması iyi olur. Sünnetten 48 saat sonra yapılacak 10 – 30 dakikalık ılık oturma banyoları ile gazlı bez kolayca çıkartılabilecektir. Bazen peniste meydana gelecek ödem nedeniyle bu gazlı bez dokuya daha fazla yapışık olabilir. Bu nedenle ilk banyoda çıkması mümkün olmayabilir. Bu durumda acele etmemek en doğru yaklaşımdır ve birkaç saat sonra tekrar oturma banyolarında oturtularak, ıslatılarak çıkarma çabalarına aynı şekilde devam edilmelidir. Hakiki zeytinyağı pansuman çıkartılırken ıslatmak amaçlı kullanılabilir. 48 saa tiçerisinde çıkartılamayan olgularda doktorunuzu aramak yerinde bir karar olur. Gazlı bez çıktıktan sonra size yazılmış olan antibiyotikli kremi sabah akşam günde iki kez olacak şekilde, 5-7 gün boyunca kullanmanız yeterlidir.

Gazlı bezin zor çıkması ve ödemli dokuılara yapışık olması durumlarında fazla zorlanmamalı, oturma banyolarına ve ilaçların kullanılmasına devam edilmesi yeterlidir.

 

Gazlı bez kendiliğinden çıkarsa:

Eğer gazlı bez daha önce kendiliğinden çıkarsa, çıktıktan hemen sonra kreme başlamanız, bebeklerde ise bezin pipiye denk gelen kısmına krem sürmeniz, iki gün sonra ise günde bir kez 5-10 dakika sürecek ılık oturma banyolarını birkaç gün yapmanız uygun olacaktır. Tam anlamıyla banyo yapılması için 7 gün beklemek gereklidir.

 

 

4. Sünnet sonrası kontroller:

Herhangi bir sorun olmadığı takdirde sünnet sonrası 3. gün kontrole gelmeniz gereklidir. İkinci kontrolünüz ise sünnetten 3 hafta sonra olacaktır. Fakat pandemi döneminde çocuğunuzun dışarıya sık çıkmaması için 10 – 15’nci günde tek kontrol yapılacaktır. Ancak herhangi bir sorununuz varsa ya da problem olduğunu düşündüğünüz bir durum oluştuğunda daha erken dönemde kontrolünüz planlanacaktır.

 

Yenidoğan sünneti bakımı hakkında sorularınız için lütfen bizimle İLETİŞİME geçiniz.

 

OP. DR. ARZU ÖZYER BEKTAŞ

Kocaeli Çocuk Cerrahı / Kocaeli Sünnet

 

 

 

Loading...